Koester onze identiteit, ook na een fusie

Topbanner herfstbos 944x390
Portret Esther Kaper - lijsttrekker ChristenUnie Wijdemeren 2017-2018
Door Esther Kaper op 8 november 2017 16:30

Koester onze identiteit, ook na een fusie

‘Noem een echte Kortenhoever of Ankevener geen ‘s-Gravelander, want dan wordt hij boos’. Zo begint een paginagroot artikel uit de Gooi- en Eemlander van zaterdag 3 augustus 1991. In dat jaar was het 25 jaar geleden dat de drie dorpen ‘s-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen formeel tot één gemeente werden samengesmeed, ondanks flinke protesten vanuit de lokale bevolking.

In mijn paspoort staat ‘s-Graveland als mijn geboorteplaats, terwijl ik in 1983 in Kortenhoef geboren en getogen ben. Maar ik heb mijzelf nooit een ‘s-Gravelandse genoemd en na de fusie in 2002 geen Wijdemeerse. Ik ben en blijf een Kortenhoefse, net als mijn vader, oma en overgrootouders. Met trots.

Onlangs waren Niels Bruinius, Rieks Karssemeijer en ik namens de ChristenUnie Wijdemeren bij de bewonersavond en de raadsvergadering omtrent de onvermijdelijke nieuwe fusie. Tijdens de bewonersavond kwamen voor- en tegenstanders aan het woord. De raad is het uiteindelijk niet unaniem eens geworden over de stappen richting één grote gemeente Gooi- en Vechtstreek, waar de Provincie op aanstuurt.

Vandaag werd bekend dat de Provincie de bestuurlijke fusie tussen Wijdemeren en Hilversum doorzet. Voor onze uitgebreide inhoudelijke reactie op deze ontwikkeling verwijs ik u naar het artikel van Niels Bruinius op onze website.

Als geen ander begrijp ik welke bezwaren en negatieve gevoelens er tegen een fusie met Hilversum zijn. Waarom moet er zonodig worden gefuseerd? Moet ik straks naar Hilversum voor een paspoort of rijbewijs? Wat gaat zo’n grote gemeente met onze mooie dorpen en natuur doen? Worden we niet ondergesneeuwd? Worden we gedwongen tot besluitvorming waar niemand op zit te wachten?

De laatste twee angsten zullen werkelijkheid worden als we níet fuseren. Sterkere, grote gemeenten om ons heen rukken op. Denk aan Amsterdam, Almere, Utrecht en Amersfoort. Als kleine speler in een groot krachtenveld hebben we niets in de melk te brokkelen. En dan heb ik het nog niet eens over de zwakke bestuurskracht van onze gemeente, zoals uit onderzoeken naar voren kwam. Onze gemeente heeft niet voldoende mankracht en draagkracht om de taken naar behoren uit te voeren en op regionaal niveau een krachtig geluid te laten horen.

Het is de verantwoordelijkheid van de mensen waarop u op 21 maart gaat stemmen om onze voorzieningen op peil te houden, de identiteit van onze dorpen te koesteren en te versterken. Dat is niet alleen mijn taak als politica, maar ook die van u; als inwoner, vereniging of maatschappelijke organisatie. Daar heb ik het volste vertrouwen in. Voor én na de fusie ben en blijf ik een Kortenhoefse en zal ik me met hart en ziel blijven inzetten voor de belangen van alle ‘Wijdemeerders’.

Esther Kaper

Lijsttrekker ChristenUnie Wijdemeren

Reageren? esther.kaper@wijdemeren.christenunie.nl

Deel dit bericht