Voorleeskampioen

image-2018-01-25 (2)
Portret Esther Kaper - lijsttrekker ChristenUnie Wijdemeren 2017-2018
Door Esther Kaper op 25 januari 2018 22:04

Voorleeskampioen

Mijn vader is een boekenwurm en zijn dochter ook. Ik herinner me dat ik mijn boeken zo snel uit had, dat mijn moeder betwijfelde of ik alles had gelezen. Ik groeide op in de tijd dat de bibliotheekbus wekelijks aan de Kortenhoefse Parklaan stond. Met twee volle fietstassen keerde ik gelukkig huiswaarts. Al snel had ik alle boeken van mijn niveau uit en mocht ik aan de jeugdboeken beginnen. De Gooi- en Eemlander las ik dagelijks.

De liefde voor lezen heb ik dus van mijn vader overgenomen. Trots waren mijn ouders dan ook toen ik in 1994-1995 Voorleeskampioen van de Regenboogschool werd. Ik las een stuk uit Blauwe Plekken van Anke de Vries. Een confronterend boek over kindermishandeling. Tijdens de regionale wedstrijd in de Bussumse bibliotheek werd ik derde. Ik herinner me het spandoek dat mijn klasgenootjes voor me hadden gemaakt: 'Hup, hup, hup, win de voorleescup!' 

Vandaag is het de laatste dag van de Nationale Voorleesdagen. Bekende en onbekende Nederlanders lazen voor op een kinderdagverblijf, basisschool of openbare bibliotheek in de buurt.

In ons gezin hoort voorlezen bij het bedritueel. Onze jongens genieten ervan en ik vind het zelf leuk om te doen (al slaan we het soms over als we allemaal te moe zijn). Voorlezen vergroot hun woordenschat en belevingswereld. Mijn oudste begint nu zelf te lezen: er gaat een wereld voor hem open!

Voorlezen is niet in elk gezin vanzelfsprekend. Sommige ouders hebben zelf niets met boeken en andere ouders hebben moeite met (voor)lezen. Door een taalachterstand of simpelweg omdat het geen gewoonte is. Dat is niets om je voor te schamen, maar wel iets om je bewust van te zijn.

De VoorleesExpress is daarom een waardevol initiatief. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen. Samen met de ouders streven ze ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

In onze regio wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door Bibliotheek Gooi en meer en Bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum. Ben je een professional en wil je een gezin aanmelden? Of houd je van voorlezen en wil je je aanmelden als vrijwilliger? Kijk op https://voorleesexpress.nl/locatie/vechtstreek voor meer informatie. Veel leesplezier!

Deel dit bericht