Spouwmuurisolatie of een warmtepomp? Weet jij het ook niet meer?

Nederlandse wijk.jpg
Portret Esther Kaper - lijsttrekker ChristenUnie Wijdemeren 2017-2018
Door Esther Kaper op 7 maart 2018 16:17

Spouwmuurisolatie of een warmtepomp? Weet jij het ook niet meer?

Ons huis uit 1960 is verre van energiezuinig. We zien door de groene bomen het bos niet meer wanneer het om duurzaamheidsmaatregelen gaat. Zonnepanelen of een warmtepomp, spouwmuurisolatie of nieuwe kozijnen? 

De Energie Coöperatie Wijdemeren en het Duurzaam Bouwloket schiepen afgelopen maandagavond orde in de chaos, in de bomvolle raadszaal van de gemeente Wijdemeren.

De Energie Coöperatie Wijdemeren richt zich op een aantal activiteiten, waaronder:

- Vrijwillige energiecoaches (ervaringsdeskundigen) die naar je persoonlijke situatie komen kijken.
- Zoektocht naar collectieve daken voor zonnepanelen in Wijdemeren, te beginnen met gemeentedaken, daken van maatschappelijke organisaties en bedrijven.
- Ambassadeurs: netwerkers die bekendheid geven aan de coöperatie.
- Een steunlidmaatschap.

In mei wordt in Nederhorst den Berg een eerste dorpsgesprek georganiseerd om de lokale situatie en mogelijkheden m.b.t. duurzaamheid te verkennen.

Het Duurzaam Bouwloket

Daarna volgde een praktische presentatie over maatregelen die je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken. De belangrijkste redenen dat mensen dit willen zijn:

1. Besparen op energiekosten
2. Het verminderen van kou-infiltratie (tocht)
3. Het verminderen van omgevingsgeluid

Door infraroodfoto's van je huis te laten maken, kun je precies zien waar de warmte 'weglekt'. 

De volgende mogelijkheden gaan wij serieus overwegen:

Spouwmuurisolatie
Met spouwmuurisolatie kan je gasrekening met 20% omlaag, want 75% van het gasverbruik heeft met verwarming te maken. Dan moet je wel controleren of er geen verborgen tochtgaten in je woning aanwezig zijn, zoals openingen rond leidingen (keuken) en kieren tussen kozijnen. En nog een tip: geen lange gordijnen voor de radiatoren (dat staat zo mooi), en radiotorfolie achter de verwarming! 

Bodem- of vloerisolatie
Bodemisolatie komt op de bodem van de kruipruimte en houdt vocht tegen. Vloerisolatie komt tegen de onderkant van de vloer en zorgt dat de warmte vanuit je vloer niet weglekt. Bodemisolatie wordt vaak als vloerisolatie verkocht, maar dat is het niet! Neem geen vloerverwarming als je vloer niet geïsoleerd is, want dan verwarm je de kruipruimte...

Tenslotte een doordenkertje: neem geen warmtepomp als je huis niet geïsoleerd is, want dan gaan je energiekosten juist omhoog.

Tijdens de vragenronde merkte een meneer op dat het Duurzaam Bouwloket zo lastig te vinden is op de homepage van de gemeentelijke website. Dat lijkt me toch iets dat snel opgelost kan worden.

Bovenstaande is een samenvatting van de info die deze avond werd gegeven. Ben je net zo enthousiast geworden als ik? Benieuwd naar de mogelijkheden en beschikbare subsidies? Kijk op Duurzaam Bouwloket. Vanwege de informatieavond geldt er een kortingsactie van 10% op isolatiemaatregelen. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht