Alcohol, een geaccepteerde sloopkogel

cheers-drink-group-544961
Niels Bruinius
Door Niels Bruinius op 1 augustus 2018 16:58

Alcohol, een geaccepteerde sloopkogel

In het Weekblad Wijdemeren van 1 augustus staat het artikel Te vaak verkoop van alcohol aan 18-minners. Uit dit artikel blijkt dat het in Wijdemeren relatief makkelijk is om als minderjarige alcohol te verkrijgen bij slijterij, supermarkt of sportkantine.

In 52,5% van de gevallen werd de verkoop aan een proefpersoon geweigerd, terwijl dit in de regio gemiddeld in 66% van de gevallen zo is. Dat is grofweg een kans van 1 op 2, wat betekent dat elke tweede poging om alcohol te kopen statistisch gezien zo goed als raak is. Dit beeld schokt helaas niet, maar het maakt mij wel bedroefd.

Dit percentage genereert extra aandacht en maatregelen, zoals het in kaart brengen van plaatsen waar kinderen gemakkelijk aan alcohol komen en verscherpte controles. Uiteraard is het goed dat die extra aandacht er komt, maar op het grote geheel zal het niet veel baten.

Het nuttigen van alcohol zit diep ingesleten in de Nederlandse cultuur: het glas bier na een lange dag, het wijntje bij het eten, een toast op het nieuwe jaar en wat is uitgaan zonder drank?

Dat alcoholgebruik niet bevorderlijk is voor de staat van het brein, zeker bij kinderen en jongeren, is al langer bekend. In juni stond in NRC handelsblad een interview met Kinderarts Nico van der Lely, die een alcoholpoli voor kinderen en jongeren runt in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Een alcoholpoli voor kinderen van 13 die zich in coma drinken, het kan in Nederland.

Hij vatte het effect van alcohol op het puberbrein kort en bondig samen: ,,Twee keer flink dronken worden en je IQ daalt tien tot vijftien punten. Dat scheelt zo een schoolniveau.’’

Dat met de extra aandacht, aangescherpte controles, hotspotlijstjes en boze brieven van burgemeester en wethouders de kans op verkoop van alcohol aan jongeren in onze gemeente daalt is waarschijnlijk, en dat is positief.

Maar zolang het sociaal minder geaccepteerd is om géén alcohol te drinken dan om dat wel te doen, zullen kinderen en jongeren mee willen doen. De volgende generatie lijdt minder aan alcohol gerelateerde problemen als de huidige generatie beter met alcohol leert omgaan.

Reageren: niels.bruinius@wijdemeren.christenunie.nl 

Deel dit bericht