Neem regie over ons grondgebied

Esther Kaper - fotograaf Anouk Strijbos - lageresolutie.jpg
Portret Esther Kaper - lijsttrekker ChristenUnie Wijdemeren 2017-2018
Door Esther Kaper op 23 november 2021 om 11:09

Neem regie over ons grondgebied

‘Bouw 149 woningen Nederhorst-Noord steeds dichterbij’, kopten Weekblad Wijdemeren en de Nieuws Ster vorige week. Mijn wenkbrauwen schoten omhoog toen ik het artikel las. Kennemerland Beheer schetst een rooskleurig beeld van hun (aangepaste) plannen. In het artikel wordt met geen woord gerept over het feit dat de provincie Noord-Holland meermaals heeft aangegeven dat er in dit gebied niet gebouwd mag worden.

Niet zonder reden: het ligt in Bijzonder Provinciaal Landschap en heeft de status weidevogelleefgebied op basis van langdurige monitoring van de vogelpopulatie. Het is UNESCO werelderfgoed, vanwege de ligging binnen de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Een tijd geleden werd Wijdemeren een ‘reservaat’ genoemd: er zou niets meer mogelijk zijn op het gebied van woningbouw, terwijl zoveel mensen in onze gemeente willen wonen. De definitie van een ‘reservaat’ is: ‘Een gebied dat van overheidswege wordt beschermd om er de planten- en dierenwereld, de oorspronkelijke bevolking of het landschap in natuurlijke staat te bewaren.’

Waarom? Het is beschermwaardig. We wonen zo prettig in onze dorpen, omdát we in een natuurrijke omgeving leven. Daar mogen we trots én zuinig op zijn. Tegelijkertijd wil de ChristenUnie ook dat er betaalbare woningen worden gebouwd om de doorstroom te bevorderen, jongeren en starters een plek te geven.

De Woonvisie van de gemeente gaat over de ‘focus op nieuwbouw’, ‘leefbare kernen’ en een ‘duurzame woningvoorraad’. Wat wij in elke discussie over nieuwe woningbouwprojecten missen, zoals Zuidsingel Fase 8, het Ankeveensepad in Nederhorst den Berg en het steeds terugkerende plan voor Nederhorst Noord, is een toekomstvisie van de gemeente op hoe woningbouw zich verhoudt tot onze natuur. Waar liggen kansen en grenzen?

De ChristenUnie roept de gemeente op: neem regie over ons grondgebied, samen met inwoners. Wijs zoekgebieden aan waar betaalbare woningbouw mogelijk is. Wijs gebieden aan waarvan we met elkaar zeggen: hier blijven wij én projectontwikkelaars vanaf. Laat het woonbeleid niet over aan de markt.

Esther Kaper
Lijsttrekker ChristenUnie
esther.kaper@wijdemeren.christenunie.nl

Deze ingezonden brief staat deze week in Weekblad Wijdemeren en de Nieuws Ster.