13 resultaten
van ons werk
van ons werk
De ChristenUnie stelde voor dat de Rekenkamer onderzoek zou doen naar de kwaliteit van het armoedebeleid en schuldhulpverlening in Wijdemeren. Die suggestie is overgenomen en uitgevoerd. Uit de resultaten bleek o.a. dat de gemeente achterliep met de actualisatie van de tarieven van de minimaregelingen. Gemeenten om ons heen hanteren veel hogere bedragen. Het college wilde deze bedragen pas aanpassen in samenwerking met de fusiepartner, maar dat duurde ons te lang. In juni 2024 stelden we daarom voor in elk geval het tarief van de tegemoetkoming in de zorgkosten te actualiseren. Helaas steunde de raad ons amendement niet. Tot onze verrassing bleek er tijdens het debat wél een meerderheid te ontstaan voor het z.s.m. actualiseren van de tarieven van ALLE minimaregelingen! PvdA-GL stelde het amendement op en het college heeft toegezegd deze uit te voeren.
Slechts 30% van de jongeren (10-25 jaar) interesse heeft in de Nederlandse politiek. (Bron: The Hot Politics Lab, UvA). Het educatieve programma Democracity leerlingen op een laagdrempelige en speelse manier kennis laat maken met de lokale politiek. Democracity is in 2017/2018 in Wijdemeren aangeboden en de griffie staat momenteel in contact met ProDeMos over het opnieuw aanbieden van dit programma aan de Wijdemeerse basisscholen. Het aanbod is gratis voor zowel de gemeente als de scholen. ProDemos verzorgt het werkmateriaal, de inhoud en begeleiding van het programma. Democracity is voor de gemeente een leuke en laagdrempelige manier om vorm te geven aan jeugdparticipatie. Beleven en ervaren is de meest effectieve manier is om iets te leren. Het spelen van Democracity in de raadzaal, de plek waar het allemaal gebeurt, draagt hieraan bij. Onze motie om te koersen op het aanbieden van dit educatieve programma vóór 01-01-2027 is aangenomen. Raads- en commissieleden en het College van B&W worden uitgenodigd om dit programma bij te wonen en daar waar mogelijk een bijdrage te leveren.
De gemeenteraad heeft met grote meerderheid ingestemd: we gaan fuseren met Hilversum. Wijdemeren is voor onze inwoners in 20 jaar nooit een echt ‘thuis’ geworden. Verdrietig, maar het voelt gek genoeg of we de afgelopen maanden dichter tot onze (dorps)kernen zijn gekomen dan ooit. De onderzoeken, gesprekken met inwoners en vele debatten waren een avontuurlijke en bij tijd en wijlen vermoeiende reis, met als eindbestemming het hart of beter gezegd: de harten van onze dorpen. En daar zijn we dankbaar voor. Als ChristenUnie hebben we veel tijd en energie in dit proces gestoken en gaan we hoopvol dit herindelingsproces in.
Het is inmiddels een slechte soap geworden, het dossier Polder Kortenhoef over de sanering van de belt, woningbouw en natuurontwikkeling. Samen met D66 dienden we de motie 'Gele kaart voor de groene polder' in en deze werd aangenomen. Er komt een 'position paper' en beleidsvisie vanuit onze gemeente over de Polder Kortenhoef die als basis dient voor ieder overleg met de Provincie Noord-Holland en daaruit voortkomende planvorming.
We stelden meerdere keren schriftelijke en mondelinge vragen over het uitblijven van een nieuwe locatie voor het consultatiebureau in Kortenhoef na de onverwachte sluiting in 2020. Onze motie 'Consultatiebureau in Kortenhoef' is in maart 2024 door de gemeenteraad aangenomen. We dragen het college op om op zoek te gaan naar potentiële locaties voor een consultatiebureau in Kortenhoef die op korte termijn enkele dagdelen open kan zijn.
De ChristenUnie gelooft in een samenleving waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Daarom dienden wij samen met D66 en Groep Goetheer het amendement Verzacht lastenstijging voor minima in. Daarin besluiten we de huidige inkomensgrens voor de minimaregelingen van 120% van het sociaal minimum te verhogen naar 130%. De kosten van deze verhoging, circa 35.000 euro, kunnen we dekken uit de september circulaire. Het amendement werd unaniem aangenomen waardoor naar schatting 250 personen extra in aanmerking komen voor de minimaregelingen. Dat maakt voor hen een groot verschil.
Vanaf 2024 wil het college 500.000 euro per jaar bezuinigen op het Sociaal Domein. Het zou gaan om maatregelen die de werkwijze efficiënter maken en de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Als ChristenUnie zijn we hier niet gerust op. Bezuiningen hebben altijd gevolgen, (jeugd)zorgkosten stijgen en we verwachten meer hulpvragen door de vergrijzing. Daarom hebben we als ChristenUnie samen met Dorpsbelangen, CDA en D66 de motie 'Grip op bezuiniging Sociaal Domein' ingediend: ‘Deze taakstelling (bezuiniging) zal niet ten koste gaan van de kwaliteit van maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening voor inwoners, maar deze versterken en verbeteren.’ De motie is unaniem aangenomen.
Tijdens de Jaarmarkt in ’s-Graveland heeft de ChristenUnie een mooi bedrag van 300 euro ingezameld. Mensen konden een bod doen op tweedehands spullen en mochten vervolgens stemmen op een goed doel. Stichting Leergeld Hilversum-Wijdemeren kreeg de meeste stemmen. Vorige week hebben Esther Kaper en Ellineke van den Broeck de cheque overhandigd aan penningmeester Richard Kamsteeg in Loosdrecht.
De ChristenUnie steunt het sympathieke initiatief van Marjolijn Bezemer (WIJdemeren, Energiecoöperatie Wijdemeren) en Anja Verbruggen (Tasjesbibliotheek) om buurtkastjes met levensmiddelen te plaatsen in onze gemeente. Een mooi gebaar in deze tijd waarin prijzen van levensmiddelen steeds hoger worden en lang niet iedereen goed rond kan komen. Als ChristenUnie ‘adopteren’ wij daarom zo’n kastje. We hebben het kastje bekostigd en aan de Anton Smeerdijkgaarde in Kortenhoef geplaatst. U vindt het buurtkastje in een plantsoen van de Appelboom tussen nummer 12 en 13.
Esther Kaper en Jan-Jaap de Kloet (Dorpsbelangen) spraken op 31 oktober in bij de Provincie Noord-Holland over de herontwikkelingen van jachthavens in Loosdrecht en de grove wijze waarop er met de huidige woonarkbewoners wordt omgegaan. De commissieleden stelden veel vragen en bijna alle partijen reageerden positief op onze noodkreet.
De ChristenUnie heeft, samen met het CDA, herhalend gevraagd om de Joodse begraafplaats als gemeente weer te onderhouden en toegankelijk te maken. Na het stellen van diverse schriftelijke en mondelinge vragen is wethouder Kruijt aan de slag gegaan. De begraafplaats wordt sinds februari 2023 weer tweejaarlijks onderhouden.
Na een oproep op social media hebben we meer dan 100 dozen en zakken vol hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen mogen ontvangen.
De ChristenUnie heeft tijdens de verkiezingscampagne in maart 2022 aandacht gevraagd voor de Kledingbank in Kortenhoef die de Dobber moest verlaten. De Kledingbank kreeg een nieuwe locatie toegewezen aan de Dodaarslaan en kan verder met de belangrijke functie die de plek voor inwoners heeft.
Ons verslag van deze vergadering kunt u hier vinden.
Tijdens Democracity bouwen de leerlingen samen aan een fictieve stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Het budget is beperkt, dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Het programma wordt gespeeld in de raadzaal van het gemeentehuis.
ProDemos biedt dit educatieve programma gratis aan, lees meer: https://prodemos.nl/programmas/democracity/
De ChristenUnie komt na het lezen van alle stukken en gesprekken met inwoners tot de afweging dat we in het belang van onze gemeente en inwoners moeten fuseren. Zo'n besluit nemen we niet lichtvaardig. Geen gemeente heft zichzelf met plezier op. Lees onze bijdrage met argumentatie hier.
De aangenomen motie draagt het college op:
Onze motie 'Consultatiebureau in Kortenhoef' is door de gemeenteraad aangenomen met 9 stemmen voor en 8 tegen. De motie is ingediend door de ChristenUnie samen met D66, CDA, PvdA-GroenLinks en Groep Goetheer. Dorpsbelangen stemde ook voor.
In de motie dragen we het college op om:
1. Op zoek te gaan naar potentiële locaties voor een consultatiebureau in Kortenhoef die op korte termijn enkele dagdelen open kan zijn.
2. De (voorlopige) uitkomst van de zoektocht voor juni terug te koppelen aan de raad. Daarin aan te geven welke potentiële locaties zijn onderzocht en waarom zijn deze wel of nietgeschikt zijn.
3. Om bij de bespreking van het Integraal Beleidskader Sociaal Domein op zoek te gaan naar integrale oplossing voor de huisvesting van het consultatiebureau, bij voorkeur in eenmultifunctioneel centrum.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in december 2022 zei Esther Kaper al: "Mensen die het al moeilijk hebben, mogen niet de dupe worden van de situatie waarin we als gemeente zitten."
In deze motie vragen we:
1. Deze zin toe te voegen aan alinea 3.3.1 van het Financieel herstelplan:
‘Deze taakstelling (bezuiniging) zal niet ten koste gaan van de kwaliteit van maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening voor inwoners, maar deze versterken en verbeteren.’
2. De maatregelen in het kader van deze taakstelling uit te werken en aan de raad voor te leggen.
3. Toe te zeggen dat deze bezuiniging (‘ombuiging’) geen nadelige gevolgen heeft voor de maatschappelijke voorzieningen voor inwoners, scholen en verenigingen.
Wethouder Ron de Haan kon de motie omarmen en daarna werd deze unaniem door de gemeenteraad aangenomen. De ChristenUnie is blij met dit uitgangspunt in een tijd waarin juist zorg, onderwijs en verenigingen steeds meer onder druk staan.
De motie is hier te lezen.
Stichting Leergeld helpt kinderen uit gezinnen die het financieel even niet redden om deel te nemen aan de maatschappij. Denk aan fietsen, computers, sport, cultuur, zwemles en verjaardagspakketten.Kamsteeg: “Wij weten dat veel gezinnen, die het voorheen prima redden, door de gestegen prijzen voor energie en voeding in de problemen zijn gekomen. Sommige gezinnen hebben ons al om hulp gevraagd maar het moeten er veel meer zijn. We begrijpen dat het heel moeilijk is om hulp te vragen. Toch zouden we graag zien dat ze dat doen, want alle kinderen mogen meedoen!"
Esther Kaper: “We willen alle gulle gevers bedanken! Als ChristenUnie spreken we onze waardering uit voor Stichting Leergeld. De vrijwilligers hebben persoonlijk contact met gezinnen en helpen zonder aanzien des persoons. Kinderen zijn vaak onbedoeld de dupe van omstandigheden waarin ze opgroeien. Geen ouder wil dat kinderen iets tekort komen. Daarom ook vanuit onze kant de aanmoediging: zoek contact met deze mooie stichting en maak gebruik van de mogelijkheden.”
Info: www.leergeldhilversumwijdemeren.nl
In de campagnetijd kwamen we in contact met Bob van den Broek die in deze wijk woonde. Hij vertelde ons dat er best veel ouderen zijn die moeilijk rond kunnen komen. Zo bracht hij boodschappen bij buurtgenoten. Bob is inmiddels overleden en daarom vernoemen wij het kastje naar hem: ‘Bob’s Buurtkast’.
Het kastje met levensmiddelen is voor iedereen bedoeld. Zit u krap bij kas? Heeft u een keer geen energie om naar de winkels te gaan of bent u iets vergeten? Schroom niet, maak er gewoon gebruik van! De ChristenUnie zorgt dat het kastje netjes blijft.
Het onderwerp kreeg aandacht in de lokale media en we stelden schriftelijke vragen. Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning kan de gemeenteraad sturing geven aan projectontwikkelaars die jachthavens opkopen en herontwikkelen. De wijze waarop projectontwikkelaars met woonarkbewoners omgaan, is echter een private kwestie. De ChristenUnie Wijdemeren heeft dit lokaal, provinciaal en landelijk aandacht gekregen voor deze kwestie en hoopt op gewijzigde landelijke wetgeving en betere bescherming voor huurders van woonarken en chalets.
De toegankelijkheid is echter nog steeds niet mogelijk gemaakt en dit blijft dus een onderwerp die we op de agenda houden.
De vrijwilligers van Stichting Kinderen In Nood reden naar Hongarije waar de spullen bij Oekraïense vluchtelingen terecht zijn gekomen. De ChristenUnie bedankt iedereen die gedoneerd heeft.
Esther Kaper en Esther Luijer-van Rooyen brachten in februari 2022 een bezoek aan de vrijwilligers van de Kledingbank in Kortenhoef die over een paar maanden de Dobber moesten verlaten. De ChristenUnie publiceerde een video en sprak met de dorpscoördinatoren.
Ook spraken Esther Kaper en Eric Brand met Petra van den Ham van de inmiddels gesloten Weggeefwinkel in Loosdrecht. Het aantal inwoners dat rond de armoedegrens leeft, is veel groter dan gedacht.
De verhalen die deze vrouwen vertelden, over verborgen (of stille) armoede in onze welvarende gemeente, raken ons diep. Je denkt misschien dat iedereen het goed heeft in onze dorpen, maar dat is niet zo.
De ChristenUnie wil dat we naast onze kwetsbare inwoners staan en elkaar helpen. Wij vinden dat de gemeente dit soort initiatieven moet ondersteunen door financiële middelen beschikbaar te stellen voor huisvesting en vaste lasten, zodat deze laagdrempelige plekken kunnen blijven bestaan.
Waar mensen terecht kunnen voor kleding en spulletjes, een kop koffie, goed gesprek en zo nodig een doorverwijzing naar het sociaal wijkteam of andere hulpverlening.
Na overleg tussen de Kledingbank, de ChristenUnie en het CDA, is er verder contact geweest met de gemeente en heeft de Kledingbank in Kortenhoef met behulp van subsidie een nieuwe locatie kunnen huren die inmiddels multifunctioneel wordt gebruikt.