Willen we de Kledingbank behouden?
Tijdens de commissievergadering van donderdagavond 14 april stond de brief aan de gemeenteraad van Stichting De Kledingbank op de agenda. In de brief worden zorgen uitgesproken over de huisvesting van dit initiatief. Hier leest u mijn bijdrage tijdens de commissie, met enkele aanvullingen en de reactie van de wethouder.
De ChristenUnie heeft tijdens de verkiezingscampagne aandacht gevraagd voor initiatieven als de Weggeefwinkel in Loosdrecht en Stichting De Kledingbank in Kortenhoef. Onze landelijke fractievoorzitter Gert-Jan Segers bezocht de Meenthof om met mensen in gesprek te gaan over stille armoede in onze gemeente.
Wat is er mooier dan inwoners die voor andere inwoners klaar willen staan? We zien het nu ook gebeuren bij de opvang van Oekraiënse vluchtelingen en de spullen die voor deze groep worden ingezameld. Hartverwarmend.
De ChristenUnie wil omzien naar inwoners die maar met moeite rond kunnen komen en bijvoorbeeld met smart wachten op de uitkering van de energietoeslag. Ook in onze gemeente komt dit voor.
Stichting De Kledingbank voorziet in een behoefte en vraagt in de brief terecht aandacht voor de huisvesting. De stichting stelt niet alleen kleding en speelgoed beschikbaar voor mensen die dat zelf niet kunnen bekostigen, maar heeft ook een sociale functie. Mensen komen binnen om naar kleding te kijken, maar belanden al gauw aan tafel bij de vrijwilligers en raken in gesprek. Inwoners kunnen hun verhaal kwijt en worden zo nodig doorverwezen naar het sociaal wijkteam.
Inmiddels is de Weggeefwinkel in Loosdrecht gesloten en de Kledingbank moet het huidige onderkomen in de voormalige Dobber per 1 juli verlaten.
De ChristenUnie is daarom heel blij met het antwoord van wethouder Van Rijn over het eenmalig beschikbaar stellen van financiële middelen uit het dorpenbudget, om tijdelijke huisvesting te bekostigen tot eind 2022. We kopen hiermee tijd waarin de Kledingbank zelf met een plan moet komen voor een lange termijnoplossing, aldus de wethouder.
Hoe blij we ook zijn met deze tijdelijke oplossing, de ChristenUnie wil graag met de commissie en raad in gesprek over permanente ondersteuning voor dit soort initiatieven. Klopt het dat het toekennen van subsidie voor huisvesting momenteel niet in het gemeentelijke subsidiebeleidskader is opgenomen? De Kledingbank maakt alleen weinig andere kosten waarvoor ze wél subsidie kan aanvragen.
Een inspirerend voorbeeld is de gemeente Hellevoetsluis. Zij heeft na een motie in de raad subsidie toegekend aan de kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden voor de kosten van huur en energieverbruik. Deze gemeenteraad vindt dat een structurele subsidie de enige manier is om het werk van deze kledingbank voort te kunnen zetten.
Eén van de voorwaarden is dat deze kledingbank ook andere manieren zoekt om de kosten te betalen, zodat ze niet alleen afhankelijk zijn van een subsidie van de gemeente. Daarvoor is creativiteit nodig.
Voordat we richting oplossingen bewegen, wil de ChristenUnie eerst met andere partijen in gesprek óf we vinden dat een voorziening als een kledingbank van belang is voor onze inwoners. Wij geven de partijen daarom de volgende vragen en opmerkingen mee:
- Is de gemeenteraad van mening dat een kledingbank in onze gemeente een plek moet krijgen?
- Zoja, is de gemeente van mening dat huisvesting van de Kledingbank deels gesubsidieerd kan worden?
- Kan huisvesting worden toegevoegd aan het subsidiebeleidskader wanneer het stichtingen betreft die geen of nauwelijks andere kosten maken?
- Aan welke verplichtingen moeten Stichting De Kledingbank en soortgelijke initatieven voldoen om voor subsidie voor huisvesting in aanmerking te komen? Denk aan een professioneel bestuur, het delen van de locatie met andere gebruikers en het genereren van meer eigen inkomsten door de inzet van marketing of samenwerking met ondernemers.
- Hoe voorkomen we dubbelingen met bestaande initiatieven, zoals andere koffieuurtjes?
Tot slot wil de ChristenUnie zicht krijgen op de groep inwoners die in (stille) armoede leven, gemeentebreed. Bijvoorbeeld d.m.v. een beeldvormende sessie van het Sociaal Wijkteam.
De reactie van wethouder Van Rijn stelde mij teleur. Hoewel er financiële steun voor de korte termijn wordt gerealiseerd, is de grondhouding tegenover een lange termijn oplossing niet positief. Dat verbaast me. De financiële situatie van de gemeente is m.i. geen argument om direct met de hakken in het zand te gaan, want waar een wil is, is een weg.
We moeten keuzes maken. Bovendien liggen er meer plannen, zoals een multifunctioneel gebouw aan de Kerklaan, die ook afhankelijk zijn van verdere financiële ontwikkelingen. De vraag is: wat vinden we belangrijk en waar kunnen we wél in snijden? Dat laatste is voor niemand leuk, maar we hebben het hier over een doelgroep die het al moeilijk heeft en steeds moeilijker krijgt.
Of de politieke wil er is om de Kledingbank te behouden, hopen we de komende tijd te ontdekken. Laten we kijken naar wat wél mogelijk is. De ChristenUnie hoopt t.z.t. met een initiatiefvoorstel te kunnen komen.
Esther Kaper
e.kaper@wijdemeren.nl
Reacties op 'Willen we de Kledingbank behouden?'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.