Ontwikkelingen Loosdrechtse havens
De ChristenUnie ziet met lede ogen aan hoe de havens van Loosdrecht zo zoetjes aan veranderen in villawijken aan het water met Dutchen Group als dagelijks bestuur. Hoewel alles netjes volgens de wet verloopt en de gemeente geen partij is in een privaatrechtelijke zaak, kunnen wij als ChristenUnie niet kritiekloos toekijken hoe er met onze mooie recreatiegebieden en arkbewoners (inwoners) wordt omgegaan.
Achtergrond
Jachtservice Breukelen, Jachthaven de Otter en Recreatiecentrum Mijnden zijn inmiddels aangekocht door de Dutchen Group (hierna: Dutchen). “Duurzaamheid, in zowel ontwikkeling als exploitatie, is een van dé thema’s van Dutchen. Alle Dutchen villa’s, lodges en suites liggen op de mooiste plekken in Nederland,” zo is te lezen op de website van deze ontwikkelaar van luxe vakantieverblijven.
Dat de aangekochte havens in Loosdrecht op één van de mooiste plekken van Nederland liggen, hoeven we de huidige bewoners van de woonarken én inwoners van Loosdrecht niet te vertellen. Zij wonen hier al tientallen jaren met veel plezier, betalen alle gemeentelijke heffingen en hebben een ontheffing van het Plassenschap voor hun arken.
De Otter
Op één casus gaan we iets dieper in. Per 1 september 2021 is Dutchen de nieuwe eigenaar van De Otter. De woonarken dienen te verdwijnen ten behoeve van de herontwikkeling en middels een klankbordgroep voert Dutchen gesprekken met de bewoners.
Op 30 juni 2022 kregen de arkbewoners een brief van Dutchen dat de huur per 1 juli 2022 wordt opgezegd, de datum waarop de nieuwe wet Huurbescherming van huurders van ligplaatsen in werking treedt, met een overgangsperiode van 2 jaar.
‘Dit wetsvoorstel regelt dat aan huurders van ligplaatsen voor woonboten een gelijkwaardige huurbescherming wordt toegekend als aan huurders van woningen op de wal. Daartoe wordt voorgesteld om de overeenkomst tot huur van een ligplaats als huur van woonruimte te zien, te regelen dat koop geen huur ‘breekt’, het huren van een ligplaats te beschermen tegen opzegging, te regelen dat bij overlijden van de huurder van een ligplaats de huur van de ligplaats overgaat op de erfgenamen en dat bij verkoop van de woonboot de nieuwe eigenaar van de woonboot ook de huur van de ligplaats over kan nemen.’ (Bron: VNG)
In de brief aan de arkbewoners schrijft Dutchen: “Wij willen de periode tot 16 december 2022 gebruiken voor een open, constructief gesprek om tot een minnelijke oplossing te komen.”
Nadat geschrokken arkbewoners aan de bel trokken bij de gemeente is er op 26 juli j.l. op initiatief van de wethouder een gesprek geweest met Dutchen en de bewoners.
In de RIB van 3 augustus j.l. schrijft de wethouder: “Beide partijen hebben zich constructief opgesteld met als resultaat dat het gesprek weer op gang is gekomen. Er is overeengekomen dat de ligplaatsen van de arkbewoners in ieder geval niet op korte termijn ontruimd behoeven te worden. Afhankelijk van de voortgang van de ontwikkeling is door de heer Van Rijswijk aangegeven dat bewoners wellicht nog 3 tot 4 jaar kunnen blijven. De partijen gaan nu verder met elkaar in overleg over de uitwerking van de afspraken. Dit is een privaatrechtelijke kwestie waar de gemeente buiten staat.”
Kort na het gesprek met de wethouder kregen arkbewoners opnieuw een brief van Dutchen dat zij per 1 september illegaal in hun haven liggen en geen huur, maar een schadevergoeding aan Dutchen moeten betalen o.v.v. ‘gebruikersvergoeding’. De arkbewoners hebben in een brief gereageerd dat zij de huuropzegging niet accepteren. Het vertrouwen van de arkbewoners in Dutchen is tot onder het nulpunt gedaald. Deze situatie zorgt voor stress, verdriet en slapeloze nachten bij onze inwoners.
Overige informatie
Sommige arkbewoners geven aan open te staan voor een andere ligplaats, maar dat is gezien de beperkte beschikbaarheid in Loosdrecht en omgeving weinig kansrijk. Ook staan sommigen ervoor open om over compensatie te praten, al is een woonark zonder mooie locatie veel minder waard. De arkbewoners trekken duidelijk aan het kortste eind.
Er leven zorgen bij de arkbewoners om mogelijk opzettelijke verloedering van de haven, zodat er meer draagvlak ontstaat voor de gewenste herontwikkeling. Naast de aankoop van Mijnden, De Otter en Jachtservice Breukelen schijnt Dutchen ook inwoners te benaderen om huizen te verkopen. Ook worden er gesprekken gevoerd met Jachthaven GWV de Vrijbuiter.
Motie
In de unaniem aangenomen motie van PvdA-GroenLinks, VVD, De Lokale Partij en ChristenUnie: Visie Recreatie en Toerisme 2040 (12 juli j.l.) constateert de gemeenteraad dat er momenteel ontwikkelingen plaatsvinden binnen jachthavens en recreatieparken waar de gemeente geen grip op heeft, als gevolg waarvan gebruikers ernstig gedupeerd worden.
De ChristenUnie stelt de volgende vragen aan het college:
- Heeft het college voorafgaand aan het gesprek met Dutchen en de arkbewoners op 26 juli j.l. uitgezocht wat de huidige juridische positie en instrumenten van de gemeente zijn in dit proces? Zoja, wat waren de bevindingen? Zo nee, waarom niet?
- Wist het college vóór het gesprek op 26 juli dat de arkbewoners akkoord moesten gaan met de huuropzegging van Dutchen en de wijziging van huur naar ‘gebruikersvergoeding’?
- Hoe kijkt de wethouder nu terug op het gesprek met Dutchen en de arkbewoners?
- Heeft het college er vertrouwen in dat Dutchen op een transparante en redelijke wijze met de arkbewoners omgaat?
- Welke mogelijkheden heeft het college om de huuropzegging en ontruiming van de woonarken te voorkomen?
- De wethouder schrijft: “De partijen gaan nu verder met elkaar in overleg over de uitwerking van de afspraken. Dit is een privaatrechtelijke kwestie waar de gemeente buiten staat.” Is het college met ons van mening dat de afspraken tussen Dutchen en de arkbewoners van privaatrechtelijke aard zijn, maar de ontwikkelingen in meerdere havens tegelijkertijd om grote betrokkenheid en oplettendheid van de gemeente vragen? Zo ja, op welke wijze blijft u de komende tijd betrokken?
- Heeft het college contact met andere gemeenten waarin soortgelijke ontwikkelingen plaatsvinden om ervaringen uit te wisselen? Waarom wel of niet? Zou de wethouder daarvoor open staan?
- Hoe denkt het college over het feit dat Dutchen Group zo langzamerhand grootgrondbezitter en monopolist wordt van de Loosdrechtse havens?
- Een definitief plan voor De Otter heeft Dutchen Group nog niet bij de gemeente ingediend, maar deze ontwikkelaar realiseert overal in het land luxe recreatievilla’s die qua betaalbaarheid alleen het hoge segment bedienen. Deelt het college ons standpunt dat Dutchen bij de planvorming rekening moet houden met de betaalbaarheid van de te ontwikkelen parken voor mensen met een kleinere portemonnee, om zo een divers aanbod aan recreatiemogelijkheden in onze gemeente te waarborgen? Zo ja, op welke wijze gaat het college dit standpunt bij Dutchen onder de aandacht brengen?
- Deelt het college onze mening dat Dutchen Group in eigen woorden ‘minnelijk’ tot een oplossing wil komen, maar blijft aansturen op het ontruimen van de woonarken en de bewoners dwingt de havens te verlaten? Hoe interpreteert het college het woord ‘minnelijk’ in deze?
- Op welke wijze kan het college de arkbewoners, onze inwoners, ondersteunen gedurende dit stressvolle traject?
We zien de beantwoording van onze vragen graag tegemoet.
Esther Kaper
ChristenUnie
e.kaper@wijdemeren.nl
Reacties op 'Ontwikkelingen Loosdrechtse havens'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.