Erik en Fenske Hermsen bezorgd over toekomst veehouderij
Esther Kaper en Ellineke van den Broeck waren deze week te gast bij het melkveebedrijf van Erik en Fenske Hermsen in 's-Graveland. Zij vertelden ons hoeveel impact de slechte communicatie vanuit het kabinet en de stikstofkaart op hen heeft.
Erik: "'s-Graveland telt vier veehouders die al opvolging hebben, maar door alle onduidelijkheid over de gevolgen van het beleid, is de toekomst onzeker. Onze zoon wil ons bedrijf op termijn overnemen, maar of dat kan? Dat er niet één plan is gemaakt waarin alle sectoren worden meegenomen, maar alleen de agrarische sector wordt aangepakt, voelt onrechtvaardig."
Erik en Fenske hebben legio voorbeelden van inconsequent en onlogisch beleid dat in de praktijk onwerkbaar is.
Fenske: "Een voorbeeld is dat akkerbouwers hun aardappelen vroegtijdig moeten oogsten, zodat de grond in de herfst meer stikstof opneemt. Het gevolg: de geoogste aardappelen zijn niet volgroeid en minder voedzaam."
Dat er maatregelen moeten worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, begrijpen Erik en Fenske. Er moet iets gebeuren, maar daar moeten we allemaal, burgers en sectoren, een bijdrage aan leveren. En dat vindt iedereen moeilijk.
Fenske: "Onlangs hoorde ik een preek van een predikant die zei dat we als mens alles naar onze hand willen zetten. De nacht komt ons niet goed uit, dus zetten we kassen vol verlichting neer om toch onze gewassen te kunnen kweken. Met Kerst willen we aardbeien in ons toetje, dus halen we ze uit het buitenland. Het leven moet maakbaar zijn, we willen de omslag eigenlijk niet maken."
Erik en Fenske geven ons verschillende aandachtspunten mee, die we doorsturen naar onze Minister van Landbouw, Piet Adema en naar onze Tweede Kamerfractie.
1. De familie Hermsen kent drie boeren in Groningen die geen opvolger hebben. Wanneer bedrijven in stikstofrijke gebieden stoppen, mogen zij elders niet opnieuw beginnen, ook niet als het op die plek wél kan.
2. Maken boeren gebruik van de opkoopregeling, dan moet een aanzienlijk deel van het bedrag aan de Belastingdienst worden terugbetaald. Dat maakt het onaantrekkelijk om hiervoor te kiezen en het voelt als 'stelen'.
3. De communicatie vanuit het kabinet moet veel beter. Wat zijn piekbelasters? Hoe zal de nieuwe kaart eruit zien? Mag de sector meepraten? Er is zoveel onduidelijkheid en dat geeft onrust, ook richting de toekomst.
We blijven de landelijke en provinciale ontwikkelingen in de gaten houden. Het was goed om uit eerste hand te horen wat het beleid met onze lokale boeren doet. Dat we klimaatverandering met elkaar tegen moeten gaan, daar waren we het over eens. Dat we dat sámen moeten doen, ook.
Contact over dit onderwerp? Mail fractievoorzitter Esther Kaper: e.kaper@wijdemeren.nl.
Reacties op 'Erik en Fenske Hermsen bezorgd over toekomst veehouderij'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.