Uitgangspunten vastgesteld voor zoektocht locatie asielopvang in Wijdemeren

Door oorlogen, onderdrukking, klimaatverandering en armoede wereldwijd gaan volwassenen en kinderen op zoek naar een betere plek voor zichzelf en hun gezin.
De ChristenUnie wil dat deze mensen via een rechtvaardige procedure snel duidelijkheid krijgen of ze hier wel of niet mogen blijven, voor een korte of langere periode. Tot die tijd moeten wij hen menswaardig opvangen, want op een dag kunnen wij allemaal vluchteling zijn. Wat ons bindt, is dat we mens zijn. Dat vraagt om solidariteit en naastenliefde.
We herinneren ons allemaal de beelden uit Ter Apel van mensen die buiten moesten slapen. We stonden erbij en keken ernaar. Dat is al pijnlijk genoeg. Door de Spreidingswet is elke gemeente nu verplicht om asielzoekers op te vangen, zodat we als land gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen.
In Wijdemeren is dit wat ons betreft veel te lang blijven liggen door bestuurs- en capaciteitsproblemen en het herindelingsproces. Dat wij pas zo laat in beweging komen en andere gemeenten het werk hebben laten doen, is niet iets om trots op te zijn. Het wordt wat ons betreft de allerhoogste tijd om stappen te zetten.
Vanavond doen we dat. In de commissie hebben we al aangegeven dat we positief zijn over de uitgangspunten in deze bestuursopdracht. Tijdens de commissie ging de discussie vooral over het op tijd betrekken van onze inwoners. Naast inwoners die positief tegenover de opvang staan, zijn er ook mensen met zorgen, en dat begrijpen wij.
Met het NERA-debakel vers in het geheugen, de recente gebeurtenissen in Gooise Meren en afschuwelijke taferelen in Best en Uden, spreek ik de hoop uit dat we ons in onze dorpen - als bestuur, raad én inwoners - van onze beste kant laten zien. In deze bestuursopdracht wordt verwoord hoe wij de opvang voor ons zien en de ChristenUnie hoopt op zoveel mogelijk steun en betrokkenheid vanuit onze gemeenschap.
Het is aan het college en ons als gemeenteraad om met onze inwoners in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden, met wederzijds respect.
Naast persoonlijk contact dat inwoners met raadsleden kunnen hebben, kan het inzetten van de inwonerspeiling, opgenomen in de nota van wijziging, een middel zijn. Onze opmerking in de commissie dat wij zeker willen weten dat alleen Wijdemeerse inwoners kunnen reageren, wordt door de burgemeester serieus genomen. Dank daarvoor.
Wij kunnen ons ook vinden in de aanpassing van het vervolgtraject: in fase 2 zal het college met het COA spreken over de contouren van een bestuursovereenkomst. Vervolgens zal in fase 3 daarover het gesprek worden gevoerd met de samenleving en de raad. Op basis daarvan wordt in fase 4 de bestuursovereenkomst afgerond en afgesluiten.
Wij zien het traject met vertrouwen tegemoet. De komende maanden zal er genoeg gelegenheid zijn om inhoudelijk dieper op het onderwerp in te gaan, wat we uiteraard zullen doen.
Tot slot: met Pasen in het vooruitzicht geef ik u en de collega’s een kijktip. Tijdens deze raadsvergadering wordt The Passion uitgezonden. De muzikale paasvertelling van de KRO-NCRV op NPO1. Jezus' verhaal van geloof, hoop en liefde inspireert ons om het goede te doen en naast elkaar te staan. Het thema dit jaar is: “Ik ben bij je”. Een boodschap die de nadruk legt op nabijheid en steun in tijden van onzekerheid.
Dat het ons mag inspireren, ook in dit dossier. Ik wens u gezegende Paasdagen toe.
De bestuursopdracht is tijdens de raadsvergadering van 17 april 2025 unaniem aangenomen. Heeft u vragen over deze bestuursopdracht of hoe de ChristenUnie over dit onderwerp denkt? Wilt u uw ideeën of opmerkingen met ons delen? Neem contact op met onze fractievoorzitter Esther Kaper door te mailen naar e.kaper@wijdemeren.nl.
Op 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Deze wet bevat tal van kaders en instrumenten om te komen tot een evenredige en rechtvaardige spreiding van plekken voor opvang van asielzoekers over de Nederlandse gemeenten.
De uitgangspunten die opgenomen zijn in de bestuursopdracht zijn de basis waarvan wij als gemeente, het COA of derden locaties kunnen aandragen voor de realisatie van een duurzame opvanglocatie binnen onze gemeentegrenzen. Daarnaast zijn er uitgangspunten opgenomen rondom het proces en communicatie met de samenleving en directe omgeving. De bestuursopdracht is hier te lezen.
Reacties op 'Uitgangspunten vastgesteld voor zoektocht locatie asielopvang in Wijdemeren'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.