Fusie: eindbestemming is bekend, maar ga goed voorbereid op reis

Het herindelingsontwerp Samen Sterker is af. Een goed leesbaar stuk waar de energie en kansen vanaf spatten. De ChristenUnie is positief en roept tegelijkertijd op om niet alles door een roze bril te bekijken.
De input van inwoners en ondernemers heeft een mooie plek gekregen in het ontwerp. Wanneer de gemeenteraad dit op 11 december vaststelt, kan iedereen gedurende 8 weken de finale input geven door een zienswijze in te dienen.
Het ontwerp leest als een roman met een goede afloop, ik citeer:
- Wijdemeren en Hilversum passen goed bij elkaar; we vinden veel van dezelfde dingen belangrijk
- De hoge levensstandaard met voorzieningen in de buurt, waardering van het eigene, gemeenschapszin en natuur
- We hebben vergelijkbare opgaven: natuur, demografie en behoud brede welvaart
- Onze kwaliteiten vullen elkaar aan: dorpse nabijheid, stadse voorzieningen en verschillende woonmilieus
- We delen een historie en bezoeken elkaar dagelijks: voor familie, werk, onderwijs, cultuur, recreatie en winkelen
Na het lezen ervan vroegen we ons af waarom we al niet veel eerder gefuseerd zijn? Het lijkt op een match made in heaven.
De ChristenUnie herkent de kansen. We verwachten dat de inwoners van Wijdemeren er aan alle kanten op vooruit zullen gaan en dat de fusie ook positief zal uitpakken voor de inwoners van Hilversum. Meer samenwerking, meer slagkracht in de regio en richting Den Haag een sterkere stem. Iets dat zo nodig is in een tijd dat gemeenten steeds meer moeten doen met minder middelen. Samen bén je sterker.
Persoonlijk houd ik alleen niet zo van romans waarbij je al van tevoren weet dat het goed afloopt. Omdat de werkelijkheid anders is. We beginnen vol goede moed aan deze herindeling en dat straalt dit ontwerp uit, maar laten we niet alles door een roze bril bekijken.
We hebben een grote klus te klaren met ingrijpende veranderingen die gevolgen hebben voor de gemeentelijke organisaties en de inwoners. We hebben het over een transitie en dat verloopt zelden zonder hobbels. Iedereen die in het bedrijfsleven rondloopt, weet dat. Het samenvoegen van verschillende culturen, werkwijzen en verwachtingen leidt altijd tot frictie, voordat je een transitie succesvol kunt noemen. Daar gaan jaren overheen.
Daarom vier aandachtspunten vanuit onze kant.
1. De gemeentelijke organisatie
De organisatorische samenvoeging van beide gemeentelijke organisaties is een bevoegdheid van de colleges van B&W. De ChristenUnie vertrouwt erop dat dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt gedaan en dat al onze ambtenaren de zorg en steun krijgen die ze nodig hebben. Daar hebben ze recht op na de intensieve jaren die achter ons liggen. Kan de portefeuillehouder dat toezeggen?
2. Minimabeleid
Recent lazen we dat de eigen bijdrage voor de WMO voor Hilversumse minima niet meer wordt kwijtgescholden. De Hilversumse ChristenUnie heeft samen met de SP gepleit om dit te behouden, omdat de vrees is dat mensen de zorg gaan mijden door de inflatie en verhoging van gemeentelijke belastingen. De Hilversumse minimaregelingen worden gecorrigeerd met de inflatie, dus dat is positief.
In een recent interview met de Hilversumse wethouder Van Voorden in de Gooi- en Eemlander lazen we hoe eenzaamheid en armoede ook in Hilversum veel meer inwoners raakt dan men denkt. Hij zegt: “We zijn nog nooit zo ongelukkig geweest in een van de welvarendste regio’s van ons land.”
Dat raakt ons. Een oproep vanuit de ChristenUnie is dan ook om deze groep inwoners te blijven zien en te blijven ondersteunen daar waar dat kan. Dat is een politieke keuze.
3. Informatievoorziening en dienstverlening
De ChristenUnie en meerdere fracties hebben met regelmaat aangedrongen op het verbeteren van de informatievoorziening aan inwoners en de kwaliteit van de dienstverlening. Dit nieuwe college belooft achterstanden weg te werken en de dienstverlening te verbeteren.
Ook in Hilversum heeft dit aandacht nodig. In de Monitor Hilversum 2023 lezen we:
Vier op de tien (40%) inwoners vindt dat de gemeente Hilversum de buurtbewoners tijdig informeert over gemeentelijke plannen in de buurt. Daarnaast vindt bijna een even grote groep (36%) dat de gemeente inwoners mee laat denken bij plannen, activiteiten en voorzieningen. Ongeveer een kwart (26%) vindt dat de gemeente luistert naar de mening van haar inwoners en één op de vijf (18%) vindt dat de gemeente doet wat ze zegt.
Over de periode 2016 en 2023 is het aandeel dat vindt dat de gemeente buurtbewoners tijdig informeert steeds verder gedaald (in totaal -12 procentpunt).
De dienstverlening van de gemeente Hilversum krijgt een voldoende. Zowel de algemene dienstverlening als de digitale dienstverlening krijgen een 7,0 als gemiddeld rapportcijfer. In Landelijk Gebied ligt de beoordeling voor de algemene dienstverlening het laagst (6,8).
In het herindelingsontwerp staat dat de nieuwe gemeente goede dienstverlening tegen acceptabele kosten kan bieden. Betere toegang tot dienstverlening, voorzieningen en uitvoering van projecten.
Er is best wat werk aan de winkel. Wijdemeren hoort straks als landelijk gebied bij Hilversum. We moeten zien te voorkomen dat de dienstverlening na de fusie in onze dorpen ook de laagste score krijgt vergeleken met de andere delen van Hilversum.
Onze vraag aan de portefeuillehouder: op welke manier zal deze fusie de kwaliteit van de informatievoorziening verbeteren? Waar is deze conclusie in het ontwerp op gebaseerd?
4. Woningbouw
Gisteravond hoorden we hier in de commissie het verhaal van een ondernemer die jaren bezig is geweest met een inbreidingsplan voor woningbouw in Kortenhoef. Tegelijkertijd heeft dit college de ambitie uitgesproken om grote bouwplannen (bestaand en te ontwikkelen) aan te pakken.
Vergeet niet dat - hoe langer inwoners en ondernemers moeten wachten op goedkeuring van vergunningen - hoe duurder de projecten door prijsstijgingen worden. Het risico is groot dat plannen door vertraging alsnog niet door kunnen gaan.
In het kader van dit herindelingsontwerp en al het werk dat daarmee samenhangt, sporen wij het college aan om zich te focussen op het vlot afhandelen van bestaande aanvragen en de ambtelijke organisatie daarin niet te overvragen.
De ChristenUnie wil van de wethouder weten: hoeveel aanvragen zijn momenteel in behandeling - in orde van grootte - zijn het er 10 of 50? En op welke manier wil het college hier vaart achter zetten?
Ook lezen we in de beantwoording van onze technische vragen:
Op grond van artikel 21 van de Wet arhi staat de op te heffen gemeente, in dit geval Wijdemeren, onder preventief financieel toezicht bij de provincie tot de herindelingsdatum: 1 januari 2027.
Dit betekent dat het college van Wijdemeren voor specifiek genoemde besluiten - begrotingen, begrotingswijzigingen, inhoudelijke wijzigingen in belastingverordeningen en enkele grond- en vastgoedtransacties - advies aan het college van Hilversum moet vragen. Dit advies zal onderdeel zijn van de bestuurlijke voorstellen. De inspanning zit dus vooral in het voortraject.
Op welke manier beïnvloedt dit al de afhandeling van bestaande en nieuwe bouwplannen? Hoe worden adviezen vanuit Hilversum hierin meegenomen en het Wijdemeers belang gediend?
In het licht van dit herindelingsontwerp, het werk dat dit voor de gemeentelijke organisatie met zich meebrengt én de grote ambities op het gebied van woningbouw van dit college, vragen wij om de basis op orde te krijgen. Dat is ook voor Hilversum al een hele opgave.
Tot slot voorzitter. Het herindelingsontwerp zoals het er nu ligt is positief en geeft energie. De eindbestemming is bij iedereen bekend, maar laten we vooral goed voorbereid op reis gaan.
Esther Kaper
Fractievoorzitter
e.kaper@wijdemeren.nl
Archief > 2024 > december
- 23-12-2024 23-12-2024 12:42 - Persoonlijke kerstwensen van onze fractie en het bestuur
- 21-12-2024 21-12-2024 17:09 - Rumoer over Zuidereinde en Kortenhoefsedijk, herindelingsontwerp aangenomen, geen regentonnen, wel tegelwippen: het einde van 2024 is in zicht!
- 12-12-2024 12-12-2024 10:02 - Rolina Grasmeijer-Bronsema beëdigd tot commissielid voor de ChristenUnie
- 07-12-2024 07-12-2024 11:25 - Fusie: eindbestemming is bekend, maar ga goed voorbereid op reis
Reacties op 'Fusie: eindbestemming is bekend, maar ga goed voorbereid op reis'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.