Herindelingsadvies Wijdemeren en Hilversum definitief

Tijdens twee gelijktijdige raadsvergaderingen in Hilversum en Wijdemeren, op donderdag 27 maart, is het herindelingsadvies definitief vastgesteld. Hier leest u de bijdrage van de ChristenUnie in Wijdemeren.
In 2018 deden we als ChristenUnie voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens het verkiezingsdebat in de Ankeveense Drie Dorpen kwam de fusie ter sprake. Een citaat uit de Gooi- en Eemlander op 23 februari:
“Lijsttrekker Esther Kaper, die het als ’groentje’ overigens keurig deed, zei dat haar partij ’niet per se voor een herindeling’ is, maar tevens inziet dat Wijdemeren ’niet daadkrachtig genoeg’ is. Ze ’snapt de gevoelens wel’ van mensen die huiveren voor Hilversum, maar: ,,Hilversum is geen heks.”
Hilversum is geen heks. Wat kan er in zeven jaar tijd veel gebeuren. Ik ben inmiddels geen groentje meer en na vanavond gaat er een compleet en goed onderbouwd herindelingsadvies de deur uit en staan we aan de vooravond van een lichte herindeling met Hilversum.
Wij hebben als ChristenUnie, net als alle andere partijen, op verschillende momenten uitgelegd hoe we tot deze keuze zijn gekomen. Het is goed om vanavond met elkaar nog 1 keer stil te staan bij deze beslissing en waarom hier een opgeluchte en positief gestemde fractie zit.
De basis op orde
Onze inwoners hebben recht op een stabiele, financieel en bestuurlijk sterke gemeente die in staat is om te doen wat een gemeente hoort te doen. We willen de zaken op orde hebben en de dienstverlening op niveau. We willen dat de gemeente tijd en aandacht heeft voor mensen die voor hulp aankloppen en sterker nog, deze hulp pro-actief aanbieden. We willen dat de gemeente regie houdt over de woningbouw en projecten professioneel kan managen en afronden. Tegen betaalbare lasten. Dat alles lukte Wijdemeren niet meer zelfstandig en voor de lange termijn.
De afgelopen drie jaar is er - ondanks tegenslagen en vertrekkende wethouders - ontzettend veel gebeurd. Het college, de gemeenteraad, commissieleden en ambtenaren hebben, de eerlijkheid gebiedt te zeggen: ook door druk van de Provincie, keihard gewerkt om de basis op orde te krijgen. Dank daarvoor. Zo kregen we bijvoorbeeld complimenten uit Hilversum over onze beheerplannen die zeer goed uitgewerkt en actueel zijn.
Onze financiële situatie is inzichtelijk gemaakt, de minimaregelingen zijn geactualiseerd, wat bovenaan de prioriteitenlijst van de ChristenUnie stond, en het herindelingstraject is professioneel en voortvarend aangepakt, onder de bezielende begeleiding van twee kundige burgemeesters.
Verantwoordelijkheid
Als college en raad zijn we verantwoordelijk voor het bestuur van deze gemeente. Ondanks de buikpijn die we allemaal hebben gevoeld over deze herindeling, waardoor we als dorpen opgaan in een groter geheel, zijn wij er als CU van overtuigd dat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen door deze fusie te steunen. Geen gemeente heft zichzelf met plezier op, maar we doen het ergens voor. We zijn hiermee dienstbaar aan de samenleving en borgen de kwaliteit van de gemeentelijke taken voor de inwoners, op lange termijn. Dan toon je verantwoordelijkheid.
Gezamenlijke identiteit
Vanuit onze fractie geven we de portefeuillehouder 1 wens mee. Tijdens de commissie opperden we de mogelijkheid om een nieuw logo voor de nieuwe gemeente Hilversum te kiezen, samen met de inwoners.
Burgemeester Verheijen legde tijdens de commissie uit dat het vormgeven van zo’n logo onderdeel moet zijn, of eigenlijk het sluitstuk, van een breder gesprek over identiteit. Daar kunnen wij ons in vinden. Het gaat niet alleen om de vorm, maar vooral om de inhoud.
Maak ruimte in de plannen om straks - wanneer de fusie een feit is - met de nieuwe raad en alle inwoners in gesprek te gaan over onze gezamenlijke historie, onze waarden en karaktereigenschappen. Dat kost tijd, realiseer ik mij. Een nieuw logo en/of aanpassing in het gemeentewapen kan daarvan een mooi en symbolisch resultaat zijn. We horen graag van de portefeuillehouder op welke wijze hij dit meeneemt.
Koester en bescherm onze dorpen!
Tot slot, de komende fusie belooft geen gouden bergen, want gemeenten in het hele land worstelen met hun financiën, het vinden van voldoende personeel en een samenleving die complexer wordt.
En we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: na 1 januari 2027 blijven de dorpen wat ze nu zijn. We wonen op 1 van de mooiste plekjes van Nederland en ik ben ervan overtuigd dat dit zo blijft. Ik roep de nieuwe gemeenteraad alvast op om dit stukje Nederland, onze inwoners, ondernemers, ons erfgoed en de natuur te koesteren en te beschermen, want we realiseren ons niet half hoe gezegend we zijn.
Esther Kaper
Fractievoorzitter ChristenUnie Wijdemeren
Burgemeesters Mark Verheijen (Wijdemeren) en Gerhard van den Top (Hilversum) hebben het advies aan de Commissaris van de Koning aangeboden. Het advies bevat het plan om beide gemeenten samen te voegen, met input van inwoners en organisaties. De provincie en het Rijk zullen de herindeling verder behandelen, met als doel dat de nieuwe gemeente op 1 januari 2027 van start gaat.
Reacties op 'Herindelingsadvies Wijdemeren en Hilversum definitief'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.