Opheldering gevraagd over Joodse Begraafplaats in Kortenhoef

Esther Kaper 3woensdag 15 juni 2022 10:40

De afgelopen weken verscheen er een aantal artikelen op de website Rading Nul over het onderhoud van en toegang tot de Joodse Begraafplaats aan de Koninginneweg in Kortenhoef. Via deze link vindt u het meest recente artikel.

Uit deze artikelen en een verklaring van de gemeente blijkt dat de gemeente Wijdemeren verantwoordelijk is voor het onderhoud van dit rijksmonument, maar geen toegang heeft tot de begraafplaats. Hiervoor is toestemming voor het recht van overpad nodig van de eigenaar van het stukje grond dat toegang geeft tot de begraafplaats. Die toestemming is, volgens de gemeente, niet gegeven.

De ChristenUnie verbaast zich over de gang van zaken en is van mening dat de gemeente alles in het werk moet stellen om deze begraafplaats in ere te herstellen en toegankelijk te maken voor joodse inwoners die hier begraven willen worden.

De ChristenUnie stelt de volgende vragen aan het college:

  1. Is het juist dat de gemeente ’s-Graveland zich rond 1973 ertoe heeft verplicht het onderhoud van de Joodse Begraafplaats te verzorgen? Is het juist dat de gemeente Wijdemeren hier nu voor verantwoordelijk is?
  2. Wat wordt precies bedoeld met ‘het onderhoud’? Kunt u omschrijven welke taken en onderhoudswerkzaamheden de gemeente uit zou moeten voeren en in welke frequentie?
  3. Is er een onderhoudsplan beschikbaar? Zo ja, is dat in te zien?
  4. Sinds wanneer is de Joodse Begraafplaats niet meer toegankelijk voor de gemeente en haar inwoners?
  5. Heeft de gemeente destijds bezwaar gemaakt tegen het ontoegankelijk maken van de Joodse Begraafplaats? Waarom wel/niet?
  6. Hoeveel contactmomenten zijn er geweest tussen de gemeente en de huidige grondeigenaar van het stukje grond dat toegang geeft tot de begraafplaats?
  7. Welke reden(en) heeft de huidige grondeigenaar aan de gemeente gegeven om geen toestemming te geven tot het recht van overpad, waardoor onderhoud van en bezoek aan de begraafplaats mogelijk zou zijn?
  8. Heeft de gemeente mogelijke bezwaren van de grondeigenaar van de toegangsweg in kaart gebracht en oplossingen aangedragen om de grondeigenaar tegemoet te komen? Denk aan vaste tijden waarop de begraafplaats bezocht kan worden en vaste onderhoudsmomenten. Zo ja, welke voorstel(len) zijn gedaan? Zo nee, waarom niet?
  9. De wethouder gaf aan dat er contact is geweest met de eigenaar van de begraafplaats, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap in Hilversum, maar in dit artikel op Rading Nul. Is er nu wel of geen contact geweest? 
  10. Heeft de gemeente in het verleden afspraken gemaakt met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap over het onderhoud van de begraafplaats? Zo ja, welke afspraken? Zo nee, waarom niet?
  11. Is het college met ons van mening dat er alles aan gedaan moet worden om de Joodse Begraafplaats toegankelijk te maken voor onderhoud, bezoek van onze inwoners en om aan de wens van onze joodse inwoners die hier begraven willen worden, tegemoet te kunnen komen?
  12. Welke stappen kan het college zetten om de communicatie met de eigenaar van de begraafplaats en de grondeigenaar van de toegangsweg een vervolg te geven, om in gezamenlijkheid tot een oplossing te komen?
  13. Is er contact geweest met de grondeigenaar bij het toegangspoortje aan de andere kant van de begraafplaats? Zo ja, wat is de status van dat contact? Ziet het college mogelijkheden om in overleg met die grondeigenaar tot een oplossing te komen?


Esther Kaper

ChristenUnie
e.kaper@wijdemeren.nl 

« Terug

Reacties op 'Opheldering gevraagd over Joodse Begraafplaats in Kortenhoef'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.