Coalitieakkoord Wijdemeren: een huis dat nog ingericht moet worden
Het geschiedenismagazine Historiek leert ons dat de zegswijze alle hens aan dek, de titel van het coalitieakkoord, afkomstig is uit de scheepvaart:
“Wanneer men daar sprak van ‘alle hens aan dek’ was er vaak sprake van een probleem. Alle beschikbare krachten moesten komen opdraven om te helpen. Bijvoorbeeld omdat er een vijandig schip naderde of omdat er door storm problemen waren met de zeilen. Het woord ‘hens’ is een vernederlandsing van het Engelse woord ‘hands’ voor bemanningsleden.”
Tijdens het proces richting de totstandkoming van dit coalitieakkoord en het uiteindelijke resultaat hebben wij ervaren dat alle bemanningsleden (lees: partijen) nauw werden betrokken. Wij hebben de gesprekken als open en constructief ervaren.
Vanaf het begin hebben wij aangegeven als nieuwkomer in de gemeenteraad niet deel te nemen aan een college van burgemeester en wethouders. Wij hebben voor het eerst een zetel in deze gemeenteraad en willen de noodzakelijke ervaring opdoen met ons team en vlieguren maken.
Toch is, in alle bescheidenheid, onze invloed op dit coalitieakkoord zichtbaar. De ChristenUnie ziet belangrijke onderwerpen uit ons verkiezingsprogramma in dit akkoord terug:
- Armoedebestrijding staat op de kaart: aandacht voor kinderen in zo’n moeilijke situatie en schulden proberen te voorkomen door eerder hulp te bieden.
- Het belang van de kledingbank wordt onderkend: we ontvingen al een hoopvolle raadsinformatiebrief voor een nieuwe locatie tot het einde van dit jaar.
- Een uitvoerbaar en realistisch 10-jarenplan voor woningbouw. Het zal u niet verbazen dat we blij zijn dat deze zin letterlijk uit ons programma is overgenomen. De zogenaamde “Kansenkaart” (potentiële woningbouwlocaties) krijgt een tweede kans.
- De basis op orde: dan gaat het over de dienstverlening en het onderhoud van de openbare ruimte. Toch lezen wij dat het onderhoudsniveau op C blijft steken en tijdens de commissie Ruimte en Economie spraken we over de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld voor de slechte staat waarin de bruggen verkeren.
- Aandacht voor inwonersparticipatie, al zijn wij benieuwd wat de coalitie met ‘moeilijk bereikbare doelgroepen’ bedoelt en hoe die bereikt gaan worden.
- Duurzaamheid staat hoog op de agenda en we zien ook kansen voor de nieuwe denktank. Een kanttekening: hoe wordt voorkomen dat acties gaan dubbelen? Dit omdat de energie coöperatie Wijdemeren ook al een netwerkfunctie vervult.
Omdat het een akkoord op hoofdlijnen is, verbazen we ons over enkele hele concréte plannen die worden genoemd. Zoals natuurbegraafplaatsen op de landgoederen en een onderzoek naar het afsluiten van doorgaand verkeer van de Emmaweg, Koninginneweg en Cannenburgerweg. Het aankondigen van dat laatste zal opnieuw onrust veroorzaken bij de inwoners aan deze wegen, die de afgelopen jaren plannen hebben zien komen en gaan. De ChristenUnie vindt dat dit soort proefballonnetjes niet thuis horen in een coalitieakkoord.
We zijn positief over de realistische wijze waarop deze coalitie naar de financiële situatie van onze gemeente kijkt. De zorgen over de algemene reserve en het lage weerstandsvermogen is de storm waar we al middenin zitten.
De ChristenUnie verwacht dat de vier kapiteins op dit schip weten welke kant het schip op moet gaan. Na de financiële doorrekeningen, wanneer er dus meer zicht is op de (on)mogelijkheden hopen wij dat die koers veel concreter wordt.
Op een paar dossiers ga ik iets dieper in.
Woningbouw
De ChristenUnie ziet het akkoord als een huis dat nog niet helemaal is ingericht. Welke meubels kopen we, wordt het gezien het beschikbare budget design of kringloop? En wie heeft het laatste woord over de kleur die op de muren wordt aangebracht? U weet hoeveel spanningen dat in relaties kan geven, maar hopelijk niet binnen deze coalitie.
In één muur van het huis zit al een scheurtje. Als bouwplan Nederhorst Noord opnieuw in besluitvorming komt zal de VVD-fractie in deze bestuursperiode een eigen standpunt innemen, lezen we. Kunnen we dit bij meer bouwplannen verwachten? Wat doet dat met de stabiliteit van deze coalitie? De ChristenUnie spoort de coalitie aan de eenheid te bewaren.
Laten we naast het tevoorschijn halen van de kansenkaart ook onderzoeken welke mensen in onze gemeente een woning zoeken. Zijn het er duizend of enkele honderden? Komen deze mensen van binnen of buiten de gemeente? Voor welke doelgroepen gaan we bouwen? We zien uit naar de aangekondigde motie van het CDA.
Wij zeggen: pak de regie. Investeer in uitvoerbare projecten die ook binnen de provinciale wet- en regelgeving passen.
Armoedebestrijding
Het belang van de kledingbank wordt onderkend. De ChristenUnie hoopt echter dat de coalitie de achterliggende problematiek óók onderkent: stille armoede in onze gemeente. Minister Schouten voor Armoedebestrijding en Participatie wil de menselijke maat terugbrengen.
Wie een bijstandsuitkering heeft én in deeltijd werkt, moet er iets aan overhouden. Mantelzorgers of vrijwilligers moeten niet gestraft worden met een korting op de uitkering. Wie een boodschappentas of een verjaardagscadeau krijgt, moet niet standaard met een terugvordering te maken krijgen. De minister wil af van de boet op compassie en hierbij sluiten wij ons als lokale ChristenUnie aan.
Gemeenten krijgen meer ruimte om maatwerk te leveren en, in uitzonderlijke gevallen, van regels af te wijken. De ChristenUnie hoopt dat de coalitie de moed heeft deze geboden ruimte ruimhartig te benutten. Inwoners die in stille armoede leven mogen niet vergeten worden. Niet alleen de gemeente zit krap bij kas, steeds meer Nederlanders ook. Laten we daar oog voor houden.
Proefballonnetjes
Het idee voor een natuurbegraafplaats op de ’s-Gravelandse buitenplaatsen, verbaast ons. Is hier contact over geweest met Natuurmonumenten, de eigenaar van de buitenplaatsen? Wat vindt Natuurmonumenten van dit plan?
Mevrouw Wind (PvdA-GL) antwoordt dat er nog geen contact is geweest met Natuurmonumenten over dit plan.
Kunnen de coalitiepartijen iets meer zeggen over het aangekondigde onderzoek naar het afsluiten van de Koninginne- en Emmaweg bij de Smidsbrug voor gemotoriseerd verkeer om de doorstroming op de Kerklaan te verbeteren? De ChristenUnie vraagt zich af hoe dit idee tot stand is gekomen. Binnen welke termijn wil het college dit onderzoek starten?
Mevrouw Rademaker (DLP) antwoordt dat de Smidsbrug onveilig is en dat dit knelpunt moet worden aangepakt als we woningbouw in Kortenhoef willen realiseren. Het kan zijn dat het afsluiten van deze wegen elders tot problemen leidt, maar dat moet onderzoek uitwijzen.
Bestuurscultuur
Tot slot hoopt de ChristenUnie dat dit akkoord een aanzet is tot het activeren van een nieuwe bestuurscultuur. Mensen hebben behoefte aan politici die ze kunnen vertrouwen. Die doen wat ze zeggen. Benaderbaar zijn en fouten durven toegeven.
Mensen hebben behoefte aan politieke partijen die het belang van inwoners boven het eigenbelang stellen. Die op een volwassen en transparante manier politiek bedrijven.
Laten we volksvertegenwoordigers zijn die niet op de persoon, maar op inhoud het debat met elkaar aangaan. Verschillen niet uitvergroten, maar de overeenkomsten zoeken om samen tot oplossingen te komen. In het belang van onze gemeenschap.
Als ChristenUnie hopen wij op die wijze politiek te bedrijven en u mag ons erop aanspreken als we dat niet doen.
Tijdens onze gesprekken hebben wij aangegeven dat we ons constructief opstellen en elk voorstel op inhoud beoordelen. Voor ons staat één ding als een paal boven water: de inwoners van Wijdemeren staan centraal. Zij moeten zich thuis blijven voelen in onze prachtige gemeente.
Namens de ChristenUnie wens ik het nieuwe college wijsheid toe, en een behouden vaart.
Esther Kaper
fractievoorzitter
e.kaper@wijdemeren.nl
Deze tekst is een samenvoeging van onze bijdragen tijdens de raadsvergadering op vrijdag 17 juni en donderdag 23 juni 2023.
Foto: Douwe van Essen
Reacties op 'Coalitieakkoord Wijdemeren: een huis dat nog ingericht moet worden'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.